Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Werken voor nieuwe Molse woonwijk Zillelande gestart

Zilleland Mol

Op de site van de voormalige tegelfabriek NV Helsen Industrie in Mol zijn vandaag de afbraakwerken gestart voor de nieuwe groene woonwijk Zillelande.

Langs de Keirlandse Zillen voorziet projectontwikkelaar CORES Development in de eerste fase 86 BEN-appartementen en een groot publiek groenpark. Ook dichter Ludo Bruyninckx van het Mols PoëzieAtelier werd er in de bloemetjes gezet. Hij schreef met ‘Zillelande’ het mooiste gedicht over het project.

“Met de werken start een nieuw hoofdstuk op deze site”, zegt Mieke Rens, Project Developer van CORES Development.

 

 

Een jaar nadat CORES Development een bouwvergunning had verkregen voor de eerste 86 van 350 appartementen én het publieke buurtpark van Zillelande, schakelt het project een versnelling hoger. De Kempense aannemer Hooyberghs wordt aangesteld voor de bouwwerken en begint vandaag met de voorbereidingen van de sloopwerken., die in verschillende fases zal verlopen. ​ Er werd een sloopopvolgingsplan opgemaakt dat de af te breken materialen in kaart brengt. Bijkomend werd er ook een asbestinventaris opgesteld.

Eerst zal het materiaal dat asbest kan bevatten uit de drie oude woningen op de site verwijderd worden. Het gaat hier over vinylbekleding of leidingisolatie waarin asbest verwerkt zit, zoals wel vaker voorkomt in huizen uit die periode. Daarna zal de aannemer de gebouwen afbreken.

Vervolgens is de karting aan de beurt. De ontmanteling van dat gebouw verloopt ook in twee tijden. In de eerste fase zal een gespecialiseerde firma het volledige gebouw hermetisch afsluiten, zodat het aanwezige asbest vanbinnen op een veilige manier verwijderd kan worden.

Daarbij zal men permanent de luchtkwaliteit monitoren door stalen af te nemen. Tot slot gaat het asbestdak er letterlijk af volgens de regels van de kunst.

“ Het is logisch dat we als ontwikkelaar samen met de aannemer al het nodige zullen doen zodat die afbraakwerken veilig verlopen en dat de buurt ​ zo weinig mogelijk hinder ondervindt.”Mieke Rens, Project Developer van CORES Development

Tijdens en na de voorbereidende werken, zal er archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Met een kleine graafmachine, die geen overlast zal bezorgen, worden sleuven gegraven op zoek naar restanten uit de metaaltijd. Eerder onderzoek naar overblijfselen uit het stenen tijdperk leverde niets op.

 

Tramsporen

Wat wel zeker bewaard is gebleven zijn de sporen van het zandtrammetje. Tot 1955 reed er in Mol namelijk een tram: de verbinding tussen Zichem en Turnhout. Maar ook het zand van de Molse zandwinningsbedrijven werd met de tram naar het station en naar tegelfabriek NV Helsen vervoerd. Het zandtrammetje heeft zelfs nog een tijd langer gereden dan de reguliere tram. Samen met vzw Kamer voor Heemkunde werd afgesproken om deze sporen te recupereren en een plek te geven op het openbaar domein. Op die manier blijft een stukje Molse geschiedenis bewaard.

Duizendknoop bestrijden

Voorts heeft CORES Development met Sus Willems dé expert van de Benelux ingeschakeld om de op de site wijdverspreide probleemplant duizendknoop ​ aan te pakken. De invasieve exoot verdringt inheemse soorten en is bijgevolg schadelijk voor de biodiversiteit. De plant is populair in privétuinen of in bloemstukken, maar mensen met groene vingers verkijken zich op het overlevingsinstinct van de plant die steeds weerkeert en dumpen dergelijke planten dan op leegstaande percelen of bermen. ​

“Via een unieke methode zullen we de geïnfecteerde zone uitgraven en stockeren. De duizendknoop zal in deze stock opnieuw groeien, maar door de grond te keren geraakt de plant uitgeput en verdwijnt na een bepaalde periode het regeneratief vermogen volledig. Het is de meest milieuvriendelijke en doeltreffende manier om deze plant te bestrijden.” – Stefan Goossens, Project Manager van CORES Development

Op deze manier zal het nieuw aan te leggen publiek park van meer dan 1 hectare groot alle kansen krijgen om te bloeien. Het park vormt het sluitstuk van een groene long die vanaf de Netevallei tot aan de spoorweg loopt en telt talrijke ontmoetingsplekken, sport – en speelzones en een fietspad. De centrale vijver zal dan weer perfect kunnen dienstdoen als buffer voor overtollig regenwater. Eenmaal het park is gerealiseerd, zal projectontwikkelaar CORES Development het parkgedeelte van de site overdragen aan de gemeente.

 

Het park wordt een grote troef van Zillelande.

“We zijn heel blij dat we de site, die helaas af te rekenen had met vandalisme, eindelijk kunnen aanpakken. Het verschil tussen de huidige verloederde situatie en de toekomst kan niet groter zijn. De nieuwe woonwijk wordt een van de mooiste en duurzaamste gebieden van de Kempen, waar het niet alleen mooi wonen maar ook gezellig verpozen wordt.” – Mieke Rens, Project Developer bij CORES Development

 

Mols PoëzieAtelier

De start van de afbraakwerken is niet alleen een belangrijk moment voor het project Zillelande, maar ook voor dichter Ludo Bruyninckx. Toen de vergunning van de eerste fase een feit was, mochten de dichters van het Mols PoëzieAtelier zelf een aantal gedichten opstellen over het project.

Zijn gedicht ‘Zillelande’ werd uit tal van inzendingen uitgekozen. Hij werd vandaag dan ook in de bloemetjes gezet. Zijn gedicht zal voortaan ook te lezen zijn in de brochure over Zillelande en in het verkoopkantoor aan het Rondplein in het centrum van Mol waar het project verkocht wordt.

Ondertussen is 25% van het aanbod in deze eerste fase verkocht.

www.zillelande.be

 

Keirlandse Zillen, Mol, België

Zilleland Mol

Deel dit artikel